keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Equitana

                                                           Equitana 2013


Muutaman päivän reissu Essenin Equitana messuilla vierähti nopeasti. En ollut käynyt tapahtumassa aikaisemmin. Tarinoiden pohjalta tehdyn mielikuvan perusteella osasin odottaa jotain suurta läpileikkausta hevosalan tarvikkeisiin, palveluihin, kantakirjoihin, varusteisiin jne. Mutta paikalle päästyäni hämmästyin tapahtuman mammuttimaisuutta. Messualue koostui seitsemästätoista hallista, joissa seitsemässä oli näyttelyalueen lisäksi ratsastuskenttä show- ja hevosnäytöksiä varten. Alueen keskellä on kapasiteetiltaan noin 5000 henkilön areena, missä järjestettiin mm. Balkenhol-klinikka ja Hengsteshow.
Viikon aikana messuilla esiintyy noin 1000 hevosta ja paikalla on 200 000 kävijän iloksi 850  näytteilleasettajaa ympäri maailman. Erilaista ohjelmaa on yhteensä 700 tuntia.

Hengste 2013

Sunnuntai-iltana isolla areenalla järjestettiin oriasemien hevosten esittelyyn keskittynyt tilaisuus. Kahden tunnin aikana nähtiin noin 70 oria. Kerron omia näkemyksiä minulle mieleen jääneistä oreista. Luonnollisesti kuuluisat nimet kuten Fidertanz (Fidermark I - Ravallo) tai Londontime (Londonderry - Walt Disney I) ovat aina mahtavia livenä areenalla.  Fidertanzin poika Feedback (Fidertanz -Sandro Hit) liikkui mielestäni hyvällä askeleella.
  Hengstation Jens Mayerin Damsey (Dressage Royal -Ritual) oli hyvin esitetty ja liikkui hienosti. Onnistuin tallentamaan puhelimella muutaman hetken Damseyn menoa Equitanan areenalla.

                                                            Damsey Youtubessa

Hengstestation Ferienhof Stückerin FS Enzo Ferrari s. 2009 (Painted Black - Krack C) jäi mieleen hienona nuorena oriina.


Kuvassa: FS Enzo Ferrari ja saman oriaseman poniori FS Mr. Right (FS Mr. Mobility - Golden Dancer)

Maastakäsin esitetty Ludger Beerbaum Stablesin vireä ori Estobar NRW (Ehrentusch - Ferragamo) ei jättänyt ketään kylmäksi. Samaan aikaan areenalla nähtiin ratsain hienosti liikkuva, irtonaisesti laukkaava ja säkäkorkeudeltaan 172 cm oleva Escolar (Estobar NRW - Fürst Piccolo).

                                                                             
                                                         Fidertanz (Fidermark I - Ravallo)

Gestüt Sprehen kolmevuotias Daily Deal (Diamond Hit - Lauries) jäi positiivisella tavalla mieleen. Sprehellä oli näytöksessä ori Quartergold (Quarterback -Paradiesvogel), joka osallistui myös Balkenholin klinikkaan Kristina Sprehen ratsastamana.

                                                    Daily Deal kännykkäkameralla

Tottakai illan aikana nähtiin paljon hyviä hevosia ja moni hieno ori jäi varmasti mainitsematta sekä kuvaamatta. Mitä esteoreihin tulee, en usko kasvattajan menevän pahasti metsään jos käyttää Cornet Obolenskyn jälkeläisiä, joita nähtiin illan aikana useita. Esteoreista on vielä mainittava Gerd Sosathin laadukkaat oriit. Tässä vielä videona Hengststation Jens Meyerin oriit: First Dance (Florestan - Donnerhall), Hampton (His Highness - Rotspon), Hendrix (His Highness - Regazzoni) ja Rob Roy (Rubin Royal - Glorieux).

 
                                                    Hengststation Jens Meyerin neljä oria.
                              

                                        


                                                                                 

          Areenan päädyssä oli led-seinä, jolla näytettiin videoita tai erilaisia taustakuvia.


                                                   Klaus Balkenholin klinikka

Maanantai-iltana kuultiin kokemuksen ääntä. Klaus Balkenholin klinikasta minulla ei ole valitettavasti kuvamateriaalia. Tapahtuma oli erittäin mielenkiintoinen, ratsastajina nähtiin mm. Kristina Sprehe, Nadine Capellmann, Helen Langehanenberg. Nadine Capellmann esitti Elvis hevosellaan Elvis aiheisen GP-kür ohjelmansa ja se oli todellinen huipentuma maanantaille. Sitä on täysin mahdoton edes yrittää sanoin kuvailla. Harvoin saa nähdä niin taidokasta kouluratsastusta, koko katsomo seurasi keskittyneenä suorituksen loppuun asti ja jos voi käyttää kulunutta sanontaa, siitä miten tunnelma oli käsin kosketeltavissa, niin nyt se sitä oli.

Saksankielen taitoni on melko puutteellinen mutta mitä Balkenholin sanoista ymmärsin, niin hän painotti malttia nuorten hevosten kouluttamisessa. Ne vaativat aikaa. Toinen mihin hän kiinnitti erityisesti huomiota oli eteen-alas ratsastaminen. Hevosen pitää saada välillä venyttää kaulan ja selän lihaksia pitkällä ohjalla.  Mieleen jäi myöskin lause:" GP-hevosia ei synny vaan niitä tehdään." Tottakai hevosella pitää olla ominaisuudet urheiluun mutta niiden eteenpäin vieminen vaatii systemaattista työtä hevosta kuunnellen.

                                              Muuta Equitanasta

Kuten jo aikaisemmin mainitsin tapahtumassa oli valtavasti nähtävää. Hevosautoja, trailereita, kävelykoneita, satuloita, vaatteita..... En ole muodin asiantuntija mutta yksi vaatemerkki tuli esiin joka paikassa HV Polo. Kyseisen firman tuotteita näki paljon ja ihmiset kyllä ostivat niitä kiitettävästi. Kypärämerkeistä selvää nousua on tehnyt Casco, jota mainostettiin ja myytiin aktiivisesti messuilla.
Hevostarvikeissa on kävelymatot vesialtailla tällä hetkellä in. Niitä oli eri valmistajien valikoimiin tullut lisää huikea määrä. Laitan tähän loppuun kuvia ja voin suositella Equitanaa mielenkiintoisena kokemuksena.




            
                                        
                                                                     






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti